Kuduz Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kuduz, memeli hayvanlar için tehlikeli bir hastalıktır ve enfekte bir hayvanın ısırmasıyla bulaşır. Kuduz kedilerde belirtiler arasında yüksek ateş, saldırganlık, aşırı su içme ve yutkunma zorluğu yer alır. Hastalığın yayılmasını önlemek için düzenli aşılamalar ve veteriner kontrolleri önemlidir.
Kuduz Kedi Nasıl Anlaşılır?
10 Eylül 2024

Kuduz Kedi


Kuduz, köpek, kurt, ayı, eşek, sırtlan, çakal gibi doğada yaşayan tüm memeli hayvanlar için tehlikeli bir hastalıktır. Kuduz virüsü, enfekte olmuş bir hayvanın ısırması sonucunda tükürüğü ile bulaşır. Kuduz virüsünün diğer hayvanlara yarasalar tarafından bulaştırıldığı düşünülmektedir. Avlanırken karınlarını doyurmaya çalışan yarasalar, kuduz virüsünü fare gibi küçük hayvanlara bulaştırırlar ve bu tür küçük hayvanlarla beslenen kurt, çakal, tilki gibi hayvanlar kuduz olur. Kuduz virüsü, hayvanların derisi veya mukozası yoluyla temas ettiğinde beyinde akut iltihaplanmaya neden olur ve bu durum genellikle ölümle sonuçlanır.

Kuduz Kedi Belirtileri Nelerdir?


Kuduz virüsü kapmış bir fare ile beslenen bir kedi, virüsü almış olur. Kedinin kuduz olduktan hemen sonra vücudunda yüksek derecede ateş oluşur ve bir süre sonra hayvan ısırıldığı yeri tırmalamaya ve sürekli olarak kaşınmaya başlar. Kedi virüsü kaptıktan kısa bir süre sonra karanlık ve kuytu ortamlarda olmayı tercih eder ve bu dönemlerde çok fazla saldırganlaşarak uzun uzun miyavlar ve hırlama şeklinde sesler çıkarır. Bu hayvanlar ilk ısırıldıkları zamanda çok fazla ürkek olurlar; ancak kısa bir süre sonra yabancı cisimlere karşı ilgileri artmaya başlar ve alışkın olmadıkları yiyecekleri yeme isteği oluşur. Kuduz kedi, ilk ısırıldığı dönemlerde çok fazla su içer ve sık sık idrara çıkar. Kedinin bir süre sonra gözlerinde aşırı derecede kızarıklık ve şişlikler görülür ve bu süreçte kedinin yutkunması zorlaşır ve imkânsız bir hal alır. Bu nedenle kediler hiçbir şey yiyip içemez ve sudan nefret ederler. Yutkunamadığı için nefes almakta bile zorlanır ve ne yazık ki kuduz kedi kısa bir dönem sonra felç geçirerek 7 gün içerisinde feci bir şekilde can verir.

Kuduz Kedi Nasıl Anlaşılır?


Kuduz virüsü olan hayvanların virüsü tükürük bezlerine yerleşerek insanlara ve diğer hayvanlara ısırma yoluyla bulaşır. Kuduz kedilerde şiddetli bir ısırma isteği oluşur. Hatta ısırma isteği o kadar çoğalır ki havayı ısırmaya çalışırlar. Kuduz kedi, evde beslenen evcil bir hayvan ise bu virüslü süreçte sahibini dinlemez ve evi terk eder. Normalde köpeklerden korkan kediler, kuduz virüsünü aldıkları dönemde asla korkmaz ve tam tersine köpeklere saldırırlar. Yılan, balık, kuş ve kertenkele gibi hayvanlar kuduz virüsünü vücutlarında barındırmazlar.

Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekli Nasıldır?

Kuduz kedilerin virüsü ısırılma yoluyla bulaşır. Ayrıca kuduz hayvanın etini yemekle de bulaşabilir. Hayvanların salyalarının olduğu yere temas etmek de virüsün bulaşmasına neden olabilir. Vücudunuzda kesik ya da çizik bir yara olması, virüsün size bulaşması için yeterli bir sebeptir. Hayvanlar tarafından ısırılarak da virüs bulaşabilir. Bu nedenle evde evcil hayvan besleyen kişilerin, hayvanlarını belirli dönemler içinde mutlaka bir veterinere götürerek kontrollerini yaptırmaları gerekir. Veterinerin uygun gördüğü zamanlarda kedinize belirli aşılar yapılarak kuduz virüsüne yakalanma riski ortadan kaldırılır. Ayrıca saldırganlaşan kuduz kedi, veteriner tarafından 10 gün kapalı bir ortamda gözlem altında tutulur. Eğer bu hayvan 10 gün içinde ölürse, mutlaka o bölge karantina altına alınır. Çevrenizde kuduz olduğundan şüphelendiğiniz hayvanları mutlaka hayvancılık müdürlüklerine, belediyelere veya muhtarlıklara bildirmeniz gerekir.

Kuduz Kediler İçin Aşılama ve Önleme Yöntemleri

Kedinizin kuduz virüsüne yakalanma riskini en aza indirgemek için düzenli olarak aşı yaptırmanız gerekmektedir. Kuduz aşısı, kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve virüsün etkilerini engeller. Kedinizin aşı takvimini veterinerinizle birlikte belirleyerek, gerekli aşıların zamanında yapılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, kedinizin dışarıda kontrolsüz bir şekilde dolaşmasını engelleyerek, virüs taşıyan diğer hayvanlarla temasını önleyebilirsiniz. Kedinizde herhangi bir anormallik fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir veterinere başvurmanız önemlidir.

Kuduz Hastalığı Hakkında Ek Bilgiler

Kuduz, zoonotik bir hastalık olup, insanlara da bulaşabilen ciddi bir enfeksiyondur. İnsanlarda kuduz belirtileri, genellikle baş ağrısı, ateş, halsizlik, uyuşukluk ve sinirlilik gibi semptomlarla başlar. Hastalık ilerledikçe, yutma güçlüğü, kas spazmları, su korkusu (hidrofobi) ve sonunda koma ve ölüm gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkar. Kuduzdan korunmanın en etkili yolu, aşılamadır. Isırılma durumunda, hemen tıbbi yardım alınmalı ve kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
mete 30 Nisan 2024 Salı

arkadaşlar lokanta önünde yavru bir kedi vardı yemek verdim. yediği sırada arkadan seveyim derken dönüp parmağımı ısırdı ve kanattı. kuduz bulaşma ihtimali var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Kuduz, çok ciddi bir hastalıktır ve hayvan ısırıklarından bulaşabilir. Bu nedenle, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanı ve durumu anlatarak gerekli tetkikleri yaptırmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

soru
Bilinmeyen 16 Nisan 2024 Salı

Benim okulumda sakin bir kedi var uysal vb kötü bir yerini sevince biraz cirmaliyo veya hafif bir biçimde isiriyo sizce bu kedi kuduz mu?
Lütfen birisi cvp yazsin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Tanyel

Kuduz değildir. Genelde sokak kedileri sevilmeye alışık olmadığı için tepki gösteriyor olabilir ama kuduz değildir.

2. Cevap
cevap
Erkan

Kesinlikle kuduz degildir

soru
Mira 16 Nisan 2024 Salı

Besledigim sokak kedilerinden bir yavru kedinin ağız çevresi ve burnu çok kotu gorunuyodu dikkatli bakınca salya olduğunu anladık ağız çevresi parçalanmış gibi koyu renkli duruyor tam olarak anlayamadim ne olduğunu veterinere de goturemiyorum kendine dokundurtcak bi kedi değil lütfen yardımcı olun her gün daha da kotu bi duruma geliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Asya

Tam olarak bahsettiğiniz türde bir kedi evimin burda sürekli miyavlıyor ve ağzı ya da altı siyah yara almış gibi görünüyor merak ettiğim için okudum ben de kuduz olabilirler

Çok Okunanlar
Kuduz Aşısı Süresi
Kuduz Aşısı Süresi
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Köpek Kuduz Aşısı Nedir Nasıl Uygulanır?
Köpek Kuduz Aşısı Nedir Nasıl Uygulanır?
Kuduz Aşısını Kim Buldu?
Kuduz Aşısını Kim Buldu?
Kedilerde Kuduz Belirtileri ve Tedavisi
Kedilerde Kuduz Belirtileri ve Tedavisi
Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar mı?
Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar mı?
Güncel
Kuduz Köpek Isırması
Kuduz Köpek Isırması
Güncel
Kuduz Testi İçin Belirtileri ve Bulgular
Kuduz Testi İçin Belirtileri ve Bulgular